10 dolog, amit a szülés után senki nem mond el neked

Útmutató a test és lélek regenerációjához

Szia Anyatárs!

bloghoz.jpgHa most vagy frissen szült anyuka, vagy már egy ideje küzdesz a szülés utáni regenerációval, biztos vagyok benne, hogy ezek az apró, de nagyon fontos információk sokat segítenek majd! Íme 10 dolog, amit a szülés után senki nem mond el neked, de amit mindenképp érdemes tudnod:

1. A babával együtt megszületik az Anya is. Az új élethelyzet, a tested változásai és a fáradtság mind-mind időbe telik, míg feldolgozod. A hormonjaid miatt különösen érzékeny lehetsz, ne szégyelld, ha rossz napod van.

2. A testedben bekövetkező változásokat a megfelelő regenerációs gyakorlatokkal és helyes táplálkozással kell, és lehet kezelni!

3. Ha a pocakod nagy marad és középen kidudorodik, amikor megfeszíted, az valószínűleg a rectus diastasis – szétnyílt hasizom jele. Ez az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban, amit sokan nem ismernek fel időben.

4. Ha még nincs rectus diastasisod, de szülés után hirtelen elkezdesz haspréseket, felüléseket végezni, akkor majd lesz... Óvatosan az erőnléti edzésekkel!

5. A rectus diastasis tornával kezelhető, és már a terhesség alatt is csökkenthető a kialakulásának valószínűsége a megfelelő gyakorlatokkal.

6. Nem „természetes”, hogy gyenge a gátizmod csak azért, mert szültél. A gátizmokkal is, mint minden más izommal, foglalkozni kell, erősíteni és ellazítani is kell őket.

7. A császármetszéssel szült nőknek is fontos a gátizom torna, mert az extra súly és a hormonok gyengítő hatása náluk is problémákat okozhat.

8. Nem vagy egyedül a problémáiddal! Merj kimozdulni, kérdezni, keresni a megoldásokat. Nincs olyan, hogy "buta kérdés" – amit te kérdeznél, valószínűleg más anyákban is felmerül.

9. A babával is el tudsz menni tornázni, barátokkal találkozni vagy sétálni. Igen, kicsit több szervezést igényel, de nem kell bezárnod magad!

10. Nem önzőség foglalkozni a saját testeddel és lelkeddel, találni magadnak egy kis „én-időt”. A baba akkor érzi jól magát, ha az anya is jól érzi magát.

Ne feledd: a szülés utáni időszak tele van kihívásokkal, de ugyanakkor a lehetőségekkel is, hogy újra felfedezd a testedet és megtaláld az egyensúlyt. Légy türelmes magaddal, és apránként építsd vissza az erődet. Ahogyan a tested és lelked erősödik, úgy fogod egyre inkább megtapasztalni, hogy képes vagy mindent elérni, amit célul tűztél ki. Ne félj segítséget kérni, és ne felejtsd el, hogy te is fontos vagy! 💕

 

Hallgasd meg az erről a témáról szóló PODCAST-emet a Spotify-on!