Ne hagyd, hogy a szétnyílt hasizom uralja az életed!

Szülés utáni pocak - A rectus diastasis és amit tehetsz ellene

Szia Kedves Anyuka,

Te is úgy érzed, neked is úgy néz ki a hasad estére, mintha hat hónapos terhes lennél, akkor is, ha hónapokkal vagy évekkel ezelőtt szültél? Nem vagy egyedül! Számtalan anyuka küzd hasonló problémákkal, és sokan nem is tudják, hogy a "RECTUS DIASTASIS" nevű jelenséggel állnak szemben, ami nem más, mint a szétnyílt hasizmok okozta gondok.

Mi is ez pontosan?

A Rectus Diastasis az egyenes hasizmok középvonalban történő eltávolodását jelenti.

Egyszerűen megfogalmazva, a hasizom szétválása, amit "rectus diastasisnak" nevezünk, akkor következik be, ha az egyenes hasizmok (amik a szegycsonttól a szeméremcsontig futnak) közötti távolság legalább 2 cm SZÉLESRE nő. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben nincs szó kötőszövet szakadásról. Ami történik, az az, hogy a hasizmokat összetartó kötőszövet, a linea alba, túlnyúlik, és már nem képes visszahúzódni eredeti állapotába, ezért a két hasizom fél nem tud úgy közel kerülni egymáshoz, hogy ellássák funkciójukat. A megnyúlt kötőszövet pedig vékony és gyenge.

Miért fontos erről beszélnünk?

Mert bár sokan úgy gondolják, hogy minden anya sorsa ezzel a problémával élni, ez egyáltalán nem így van! Lehet tenni ellene, és nem is feltétlenül szükséges műtéti beavatkozás. A helyes gyakorlatokkal és odafigyeléssel sokat javíthatsz a helyzeteden.

Gyakori tünetek:

  • Szülés után hónapokkal is olyan, mintha még terhes lennél
  • Megnyúlt, „kötényhas” érzés
  • Derékfájás, csípőfájdalom
  • Gyenge hasizom gyenge gátizmot jelent – szervsüllyedés, inkontinencia
  • Súlyos esetben a következő terhességet is befolyásolhatja
  • Légzési nehézségek, reflux, köldöksérv
  • Depressziót okozhat az esztétikai probléma

Hogyan tudsz javítani a helyzeten?

A szétnyílt hasizom teljesen nem záródik vissza, de a megfelelő tornával közelíthetőek az izmok, és ezáltal újra hatékonyan működhetnek. Napi néhány perc gyakorlással jelentős változást érhetsz el: csökkennek a tünetek, a hasad erősebb és laposabb lesz, a kötőszövet pedig rugalmasabbá válik.

Kezdd el ma!

Az RTM - Rectus Training Módszer speciális, személyre szabott gyakorlatai segítenek a hasizom regenerálásában. Pár perc naponta, és nemcsak az állapotod javul, hanem az önbizalmad is!

Vedd kezedbe az irányítást! Ne hagyd, hogy a szétnyílt hasizom befolyásolja az életed. Tegyél a pocakodért, tegyél önmagadért!

klari1ev.jpg

A fotón lévő pocak: első kép, első vizsgálat a szülés után 5 hónappal készült, ahol 11 cm SZÉLES, teljes hosszúságú eltávolodás volt az egyenes hasizmok között. Az eltávolodást 2 cm szélesre sikerült csökkentenünk. Az eredményt egy év kitartó munkájával értük el.

A teljes történetet itt olvashatjátok.

Szeretettel, Renka