Nulláról a Zöldségszerető életmódig: Hogyan kezdtem el napi egyetle falattal
❓Amikor a zöldségről szóló ajánlásokat kapod, olvasod, biztosan előkerülnek az ellenérvek nálad is, ugye?
❓Te mennyi zöldséget eszel egy nap?
Had meséljem el, hogyan kezdtem: Nulla, azaz NULLA gramm zöldséggel naponta. Gyerekként nem szerettem, nem is akartam megkóstolni. Egyiket sem. Még fiatal felnőttként sem, maximum a tejfölös uborkasalátából ettem 1-2 falatot. Aztán ahogy elkezdtem tudatosan étkezni, odafigyelve, és mivel tudtam, hogy nagy kihívás nekem a zöldség, először megelégedtem azzal, hogy 1-2 karika kígyóubokát vagy 1-2 karika capia paprikát / kaliforniai paprikát hozzá adtam a reggelimhez. NA persze ez még mindig messze volt a napi 4-500 g ajánlott mennyiségtől. Utána hozzáadtam egy pár karikát az ebédemhez is, vagy egy kis savanyúságot. Nem baj, hogy nem volt nekem olyan finom, tudtam, hogy ez kell a testemnek, hogy egészséges legyen. Később más a vacsora mellé is tettem, még mindig csak pár falatot. De már napi háromnál jártam. Ez után jött az, hogy bővítgettem, variáltam, mert mire ide eljutottam, már kimondottan jól esett, és ízlett is az a kevés uborka és a paprika. Most már a napi három étkezésem mellé mindig készítek egy saláta tálat, legtöbbször csak úgy nyersen. Még a paradicsomot is eszem, pedig azt tényleg nem szerettem. Már figyelek, hogy magyar termék legyen, és próbálom olyan helyen beszerezni, amit megbízhatónak tartok. És jobb az emésztésem, jobb a közérzetem, és a lelkem is nagyon örül neki 😊. Oké, lassan 45 éves leszek… és kb 1 éve jutottam el idáig. De eljutottam, és ez a lényeg! És hogy a gyerekeim hol tartanak? Az étkezésenként pár falatnál… csak mert anya azt mondja, hogy ez jó.
Miért fogyassz mindennap zöldséget?
1. Vitaminok és ásványi anyagok forrása
2. Rosttartalom javítja az emésztést, hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez.
3. A Rostok támogatják a vércukorszint szabályozását
4. A rendszeres zöldségfogyasztás hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.
5. A zöldségek alacsony kalóriatartalmuk miatt segítenek a testsúly kontrollálásában. A rosttartalom teltségérzetet biztosít, ami csökkenti a túlzott kalóriabevitelt.
6. Gyulladáscsökkentő hatás: sok zöldség tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben a gyulladást, ami fontos a krónikus betegségek megelőzésében.
7. A vitaminok, mint például az A-vitamin és a C-vitamin, valamint az antioxidánsok elősegítik az egészséges bőr és haj megőrzését, és lassíthatják az öregedés jeleit.